Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων - "Η κατάσταση δεν πάει άλλο"

 


Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας, στα Λουτρά Αιδηψού και στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Νέας Αρτάκης Χαράλαμπος Κώσταρος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων, μέλη του Δ.Σ της Π.Ε.Δ.

Στην τοποθέτησή της, η Δήμαρχος τόνισε, για ακόμη μια φορά, το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, προκρίνοντας τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, ώστε να γίνει σωστή δουλειά και να βοηθηθούν οι Δήμοι.

«Στην πολύπαθη Εύβοια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, όταν έχουμε το παντελώς οξύμωρο φαινόμενο να μεταφέρουμε δεκάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, από τη Χαλκίδα στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Να κάνουμε δηλαδή τουρισμό τα απορρίμματα, με μεγάλα ταξίδια σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, όπως σωστά αναφέρθηκε και νωρίτερα. Δεν μπορούμε να λέμε θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε το Νομό, όταν δεν έχούμε λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, που εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια ταλανίζει τους Δήμους μας, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχουμε, ούτε μια συγκεκριμένη λύση.», τόνισε η Δήμαρχος Χαλκιδέων

και συνέχισε, αναφερόμενη στις λύσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. «Υπάρχει η μόνιμη λύση, που θα έρθει με τη δημιουργία της ΜΕΑ Χαλκίδας. Ήδη στον Φ.Ο.Δ.Σ.Α προχωράμε την εκπόνηση του τελικού σχεδίου του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, αμέσως μετά την έγκριση του οποίου θα μπορούμε να ανοίξουμε ουσιαστική συζήτηση για τον τρόπο κατασκευής της ΜΕΑ. Και βέβαια, δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Στερεάς, αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 2 ΜΕΑ, αυτή της Χαλκίδας και αυτή της Λαμίας. Επειδή όμως, αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρακτικά γιατί δεν γίνεται να ανεβαίνουν καθημερινά 7 συρόμενα με 22 τόνους το καθένα, από τη Χαλκίδα στην Ιστιαία και ουσιαστικά, γιατί οι Δήμοι πλέον έχουν “ματώσει” και έχουν εξοντωθεί οικονομικά, πρέπει να εφαρμόσουμε προσωρινές λύσεις. Συγκεκριμένα,εχουμε έτοιμη τη λύση για την κατασκευή ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα, στο χώρο που έχει ήδη χωροθετηθεί να υλοποιηθεί η ΜΕΑ Χαλκίδας. Έχουμε κάνει τροποποίηση της αρχικής μελέτης αυτής και έχουμε αυξήσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΥ στο 1.000.000 τόνους ετησίως, ώστε να χρηματοδοτηθεί, να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό και να μπορέσουμε και εμείς, αλλά και όλοι οι Δήμοι της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, να πηγαίνουμε εκεί τα απορρίμματά μας. Το έργο αυτό βρίσκεται προς έγκριση, από τις 7 Ιουνίου, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και έχουμε τη δέσμευση του κ. Γραφάκου ότ,ι θα προχωρήσει η τροποποίηση της ΑΕΠΟ. Επίσης, στάλθηκε αίτημα από τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α προς τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη, για τη χρηματοδότησή του, ύψους 10.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχω ζητήσει συνάντηση μαζί του, μαζί με τον Πρόεδρο του Φορέα κ. Παπαϊωάννου. Θεωρώ αδιανότητο η Κυβέρνηση να μην βρει 10.000.000, για να χρηματοδοτήσει τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα και να βοηθήσει ουσιαστικά την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και συνολικά τη Στερεά.».

Καταλήγοντας, η Δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να λυθεί αυτό το πρόβλημα, στο οποίο δεν μπορεί να προτείνεται ως λύση η κατασκευή ιδιωτικής ΜΕΑ, «Δεν αφορίζουμε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά σε έναν Δήμο, όπως η Χαλκίδα και με 100.000 τόνους ετησίως, αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση από την Πολιτεία και τους αρμόδιους.», δήλωσε σχετικά.

                                                                                                   Γραφείο Τύπου

                                                                                                Δήμου Χαλκιδέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων - "Η κατάσταση δεν πάει άλλο"

  Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας, στα Λουτρά Αιδηψού και στη συνεδρίαση συμμε...