Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Το μπλε μήλο, ο μύθος της ακροδεξιάς και ο χορός του Πολεμικού μουσείου



Το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας, 01 Ιουλίου 2024 στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της Εστίας, δημοσιογράφου, πολιτικού αναλυτή και φίλου Μανώλη Κοττάκη.

Η παρουσίαση, έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο. Υπουργοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη της γαλάζιας παράταξης αλλά και άλλων κοινοβουλευτικών παρατάξεων, έδωσαν το παρόν, τιμώντας τον Μανώλη Κοττάκη, αναμένοντας παράλληλα τις ομιλίες των δύο πρώην Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. 


Η αντίδραση της κυβέρνησης, αμήχανη. Αναμενόμενο... δεν έχει συνηθίσει στην αντιπολιτευτική δράση. Ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τους ιδίους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης και ασκείται δημόσια. 

Πώς απάντησε το Μαξίμου... 

Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου, επιδιδόμενα σε μία κούρσα με τον χρόνο για να καλύψουν τους σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς,  συμβούλευσαν τον νυν Πρωθυπουργό να απαντήσει με πράξεις. Επισκέπτηκε λοιπόν αιφνιδίως, συνοδευόμενος από τον Μάριο Θεοφάνους, έναν από τους λίγους εναπομείναντες πιστούς υποστηρικτές του, το Λαικό Νοσοκομείο. Κωδικός αποστολής, "την ώρα που κάποιοι πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται δίπλα στον πολίτη". Αντιληφθήκαμε λοιπόν, πως εκτός από κόκκινα και πράσινα, τα πιο εύπεπτα και δημοφιλή φρούτα, τα μήλα, μπορεί να είναι και μπλε. Και για να γίνει ακόμη πιο εύπεπτο το μπλε μήλο, από νωρίς το πρωί, επιστρατεύτηκαν στα ΜΜΕ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, γνωστά για την επικοινωνιακή τους δεινότητα. Ντόρα Μπακογιάννη και νυν υπουργός υγείας, σε ένα μπαράζ προώθησης της επικοινωνιακής γραμμής του Μαξίμου. Το "μπλε μήλο", τίθεται στην υπηρεσία διατήρησης του καταρρέοντος αφηγήματος περί "ανόδου της ακροδεξιάς". Επίσης αναμενόμενο. Η συντριβή Μακρόν στον α' γύρο των εκλογών στη Γαλλία, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη αλλάζουν. Ο γαλλογερμανικός άξονας αποδυναμώνεται. Η Λεπέν, με γενναίες φιλολαικές οικονομικές πολιτικές και έμφαση στην ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα, κείται κοντά στο όραμα του de Gaulle πολύ περισσότερο από το ρεπουμπλικανικό γαλλικό κόμμα του Σατί, που αποτελεί τη συνέχειά του. Με ρητορική προσαρμοσμένη στα θεμέλια του γαλλικού Διαφωτισμού, την παράδοση, τις αξίες, το γκωλικό όραμα και ασφαλώς με φρέσκα πρόσωπα, προσδοκά να κερδίσει τις εκλογές, υποσχόμενη να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες της πυραμίδας του Maslow. Αυτό κάποιοι αποκαλούν "ακροδεξιά". Το κόμμα της Λεπέν, της Μελόνι, την λαική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το αφήγημα "έσπασαν" χθες οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Όταν στην κεντροδεξιά που εκπροσωπείς αδιαφορείς για την δεξιά, τραυματίζεις ανεπανόρθωτα τον φέροντα οργανισμό του πολιτικού σου οικοδομήματος. Η παγκοσμιοποίηση απέτυχε. Οι ισορροπίες στην Ευρώπη, αν τελικά επικρατήσει πλειοψηφικά η Λεπέν στη Γαλλία, δυνητικά θα αλλάξουν άρδην. Η νέα τάση είναι η επιστροφή στις εθνικές μας ρίζες. Στην ταυτότητα. Ηλεκτρονική ή μή, είναι έτσι και αλλιώς χαραγμένη στον αξιακό και ηθικό μας κώδικα. 

Κοιτάζοντας άφοβα την αλήθεια, η πλέον συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές δεν ήταν ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Χρεώνεται στις πολιτικές μεταλλάξεις που επέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοώντας την ίδια τη δύναμή του. Αγνοώντας την Ιστορία της και την ιστορία του Ελληνικού έθνους, το πρώτο Σύνταγμα του οποίου, στην Γ' εθνοσυνέλευση εν τη γεννέσει του, βασίστηκε στις αρχές του Διαφωτισμού. Στον φιλελευθερισμό. 

Κλείνω με μία σκέψη του αείμνηστου ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή: Ο Πρόεδρος αλλάζει. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί θεμελιώνεται από την βάση της. Και η βάση από το dna μας θα προσθέσω.
Μάντυ Σεβαστού - Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων - "Η κατάσταση δεν πάει άλλο"

  Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας, στα Λουτρά Αιδηψού και στη συνεδρίαση συμμε...